INVANDINGEN. Hittills har 9 834 personer sökt asyl i Norge. Jämfört med samma period i fjol, då det kom 10 344 personer, är det en minskning med fem procent. Och för första gången på tio år får Danmark fler asylsökare än Norge.
Medan både Sverige och Danmark upplever en stor ökning av asylsökare, är trenden den motsatta på andra sidan Kölen. Jämfört med fjolårets första tio månader rör det sig om en minskning på fem procent, skriver norska Aftenposten med hänvisning till Norsk Telegrambyrå, NTB.
Sverige, som hittills tagit emot nästan 70 000 asylsökande, är inte bara Skandinaviens största mottagarland, utan intar också en särställning i hela Europa, vilket också Frode Forfang, direktör på Utlendingsdirektoratet, UDI, konstaterar i en e-post till nyhetsbyrån.
Men det som är anmärkningsvärt är att Danmark, med hittills nästan 13 000 mottagna asylsökande för första gången på ett decennium, har blivit ett större mottagarland än Norge.
Enligt Frode Forfang finns det flera förklaringar till detta trendbrott, och en av dem är att syrier under en längre period har varit största asylgruppen i Danmark. − Därför är det inte heller helt onaturligt att en del av den ökade syriska flyktingströmmen kanaliseras dit. Även Norge ser en markant ökning i antalet syriska flyktingar, men från en lägre utgångspunkt, säger Forfang.
Den största gruppen asylsökare i Norge kommer från Eritrea; hittills i år har 2 717 personer från det östafrikanska landet sökt asyl i Norge, men den grupp som, enligt statistik från UDI, har ökat mest under de tre senaste månaderna är just syrierna. Totalt under året man tagit emot 1 647 personer från Syrien.
En följd av den minskade flyktingströmmen är att färre också beviljas uppehållstillstånd. Till och med oktober i fjol sa UDI, som är första instans i asylprocessen, ja till 4 594 ansökningar. Under samma period i år handlade det om 4 080 – en minskning med elva procent.
Enligt rapporten ”Asylum Trends” från FN:s flyktingkommissariat UNHCR, var antalet asylsökande i världen 612 000 i fjol. En överväldigande majoritet, nästan 500 000 eller cirka 80 procent, sökte asyl i något europeiskt land.
I den kartläggning som UNHCR gör varje år ingår 44 i-länder; bland annat samtliga 28 EU-länder, några asiatiska, USA, och Norge. Sett till antal asylsökare i förhållande till antalet invånare, är det Sverige och Malta som toppar statistiken, och Norge hamnar här på en sjätteplats.
-Pettersson noterar att Sverige tar emot nästan fyra gånger fler asylsökande än de andra två tillsammans…
