EU-VALET 2019. Populism, (lat. populus, ”folk”), menar vanligen ett förenklat förhållningssätt till politik, där samhället delas upp i de två grupperna ”folket” och ”eliten”. Definitionen av begreppet populism saknas i den akademiska världen. Trots det används begreppet ofta i den politiska debatten. Vanligtvis används det som ett nedsättande uttryck, exempelvis för att antyda en form av extremism eller att företrädare för populism söker förenklade lösningar på komplexa problem.
Ett exempel är när den politiska eliten säger att bara vi importerar mer folk från tredje världen och håller oss till EU blir allt och alla som inte gillar det benämns högerextremister och nationalister.
Det är hundra dagar kvar till valet till Europaparlamentet och det valet är viktigare än på länge, skriver EU-kommissionären och populisten Cecilia Malmström på DN Debatt.
Anledningen är de välorganiserade nationalisterna som finns i EU och att det finns rejält med underlag för deras politik då efterdyningarna av den ekonomiska krisen fortfarande är kännbara samtidigt som det finns starka motkrafter mot samarbetet, skriver Markström.
Enligt Malmström skulle ett polariserat parlament kunna leda till svårigheter att fatta beslut och under lång tid framöver kunna påverkas Europas väg framåt.
”Kort sagt: Vi måste kraftsamla för Europatanken,” säger Cecilia Markström.
-Pettersson noterar att Markström påstår att det finns rejält med underlag för nationalisternas politik men inte verkar vilja göra något åt problemen, mer än mer av samma som inte fungerar, sedan gör hon precis det som hon beskyller andra för att vara. Markström påstår att de som är emot massinvandring och ett överstatligt EU är populister, jag vill påstår att det är tvärtom. Det är Cecilia Markström och hennes likasinnade som hotar EU:s samarbete genom att driva det för långt…
***